Loma-asunnon hyviä ja huonoja puoliaOnko teille tullut mieleen syksyn pimeinä ja sateisina päivinä ostaa asunto Espanjasta? Tai jostain toisesta lämpimästä maasta?

Viikon takaisella lomalla minulla oli ystäväni Minna kylässä Casa Mimissä ja meille tuli usein puheeksi loma-asunnon omistamisen hyvät ja huonot puolet.


Joten listaan teillekin niistä muutamia. Aloitetaan niistä paremmista.
On rentouttavaa lomailla, kun tietää lomapaikasta löytyvän kaiken tarpeellisen. Ja jos jotain tarpeellista ei löydy, sen voi ostaa sinne. Sängyt, peitot ja tyynyt ovat itselle sopivat niin, ettei yöuni häiriinny ainakaan niiden vuoksi. Matkalle voi lähteä periaatteessa tyhjällä laukulla. Meillä on asunnossa oma lukittava säilytyskomero kaikille henkilökohtaisille tavaroille. Komero pursuaakin nykyisin kenkiä, vaatteita ja urheiluvälineitä.
Itselleni on tietysti tärkeää, että lomapaikka on visuaalisesti kaunis ja ajatuksella sisustettu. Ja voin käydä heti loman alettua ostamassa tuoreet kukat pöydälle.Lomailun voi aloittaa heti. Lähikauppa on tiedossa ja suosikkiravintolatkin ovat löytyneet. Toki uusia etsitään jokaisella matkalla ja niitä Torreviejassa riittää.


Omaan asuntoon voi kutsua vieraita. Olen viettänyt lukuisia huippuhetkiä ystävien kanssa Casa Mimissä. Ja toisaalta lomalle voi lähteä myös yksin.Kaupungista on löytynyt myös ystäviä ja viime kerran rantapiknik  on hyvä esimerkki oman asunnon parhaista puolista.Ja vaikka loma-asunnolle matkaaminen ei ole varsinaisesti tapa nähdä maailmaa, on se hyvä kiintopiste useille pienemmille reissuille Espanjassa. Casa Mimi sijaitsee Torreviejassa, Costa Blancan alueella ja siitä pääsee hyvin moneen suuntaan tutustumaan Espanjaan. Täällä kirjoitin Elchen vierailusta. 

Siinä ehkä tärkeimmät mieleeni tulevat asiat.

Ja sitten niitä toisenlaisia puolia asunnon omistamisesta.

Koska asunto on oma, on siellä aina pientä korjattavaa. Edellisellä matkalla kyselin meille putkimiestä, koska wc-pönttö vuoti. Ilmastointilaite täytyy huoltaa ja putsata muutaman kerran vuodessa. Sälekaihtimet ja sähköt reistailevat usein. Pankkiasiointi Espanjassa edellyttää tunnistautumista parin vuoden välein. Jos tämä jää tekemättä, voi pahimmillaan seurata laskujen suoraveloitusten jääminen toteutumatta. Tämä voi johtaa esimerkiksi siihen, että asunnosta katkaistaan sähköt. Kuten meille kerran kävi.

Asunnosta vuokratulot veroitetaan Espanjassa, Suomessa niistä ei tarvitse maksaa veroa. Haittapuolena on kuitenkin se, että Espanjan lainasäädännön mukaan veroilmoitus tulee tehdä neljä kertaa vuodessa eli varsin usein. Tämä aihettaa  lisäkustannuksia, koska veroilmoituksen laatii paikallinen lakiasiantoimisto.

Asunnon vuokraamiseen oli aluksi hieman vaikea asennoitua. Ajatukseen siitä, että huolella itselle sisustettua asuntoa käyttää joku muukin. Vuokralaiset ovat asunnossa usein monia viikkoja ja haluavat ostaa sinne myös omia mieleisiä tavaroita. Kuten esimerkiksi kahvikuppeja.

Vuokralaisten ostamat omat tavarat yleensä hieman huvittavat. Mutta toisaalta niistä saattaa olla jollekin iloa, koska vien ne kierrätykseen.

Viimeisenä vielä lähtö Casa Mimistä. Koska se on oma ja meille tärkeä paikka, on lähtökin hieman raskaampaa. Mutta toisaalta tiedämme, että pääsemme aina palaamaan sinne uudelleen.

Olen kirjoittanut hieman samoista aiheista sekä loma-arjesta Espanjassa täällä.

Miltä kuullostaa? Onko teillä haaveissa koti jossain lämpimässä?


18 kommenttia

 1. Kiva postaus! Tämän kaiken nähtyäni ja koettuani sinun kanssasi allekirjoitan, näin sivustakatsojan roolista:) Kyllä se vessanpönttö lirutti, mutta setä tuli korjaamaan ja homma hoitui:) Ihana oli kuitenkin huomata, kuinka siellä ihmiset huolehtivat toisistaan ja vinkkaavat apuja tarvitseville, että mihin soitella ja kenelle:) Suomalaisten kesken yhteisöllisyys siellä tuntui toimivan, vaikka meitä siitä hiukan nykyisin parjataankin.
  Kyllä minä ottaisin mielelläni jonkin asunnon vaikka Espanjasta, mutta ei se ihan simppeliä kuitenkaan olekaan:) Mutta idea jäi hautumaan, jos sitten eläkkeellä....:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti <3. Juu, ei ihan simppeliä ja huoletonta tosiaan. Mutta ehkä hyvät puolet kuitenkin voittavat. Ja sitä eläkeikää odotellessa, saisi nauttia auringosta hieman pidempiä aikoja :)

   Poista
 2. Meillä haaveissa olsi kaksio Marokossa, lähellä miehen kotia. Olisi ihana mennä sielläkin omaan kotiin, eikä tarvitsisi toisten nurkissa luuhata.
  Teillä on kyllä kaunis kakkoskoti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Outi <3. Teille se olisikin varmaan kiva ratkaisu. Nyt vaan haaveilemaan lisää, niin se voi toteutua :)

   Poista
 3. Kyllä on haaveissa! Eläkevuosiksi...eikä siihen niin hirveän kauan ole...toisaalta myös pitempiaikainen vuokraaminen kiehtoo..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuokraamalla on hyvä aloittaa, kuulostella hieman paikkaa. Meilläkin on useita vuokralaisia, jotka palaavat aina uudelleen ja saattavat olla muutaman kuukaudenkin. Kivaa viikkoa <3

   Poista
 4. Teillä on todella kiva ja viihtyisä kakkoskoti. En ehkä itse haaveile toisesta asunnosta ulkomailla mutta tuota teidän kotia voisin ehkä joskus vuokrata. On aina ihan eri asia asua asunnossa kuin hotellissa koska se tuntuu paljon kodikkaammalta.
  Mukavaa uutta viikkoa Sari!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Marjo <3. Vuokraa ihmeessä joku kerta. Asunnoissa lomailussa on monet hyvät puolet, ei tarvitse aina olla mennossa jonnekin vaan asunnossakin voi viettää aikaa ja uima-allas on vieressä eikä siellä ole koskaan ruhkaa eikä paikkojen varaamisia :)

   Poista
 5. Hyvä postaus, Sari!
  Todellakin hyviä puolia on ehkä enemmän kuin huonoja...mutta molempia tarpeeksi! :D
  Hyvistä puolista haluaisin lisätä vielä tämän valon! Kaamosmasennusta en ole kokenut tänne muuton jälkeen, joten jos silloin tällöin vain käykin täällä, auttaa se jo masennukseen. Ja asunto on aina valmiina itseään ja perhettään varten, se on totta.
  Huonoista puolista tuli vielä mieleeni nuo naapurit....
  ...meillä on onneksi ihanat naapurit, mutta jo vähän matkan päästä melu turisti-aikaan on mahdoton. Täällä asuvana kun käy töissä ja lapsi koulussa, niin olisi mukava saada nukkua yönsä rauhassa. Ja joskus naapuritkin vuokraavat sitä asuntoa ja loma-ilo on ylimmillään aamusta yöhön.
  Mutta onneksi ne positiiviset asiat voittavat kummasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti <3. Valo ilman muuta. Vaikka ei olisi helle niin aurinko paistaa usein ja se on kyllä paljon. Naapureista me ei juurikaan tiedetä, kun niin vähän aikaa vaan ollaan eikä välttämättä ole asunnon omistajia, mutta onneksi kaikki ovat olleet rauhallisia, ja toisaalta käymme paljon talviaikaan,niin on kyllä ihan superrauhallista :)

   Poista
 6. Kyllä, haaveissa on muutto sitten joskus etelään, se etsimmekö omaa vai vuokra-asuntoa, on vielä turha miettiä. Ihana paikka kuitenkin teillä on ja kiitos kun hiukan avarsit noita huonojakin puolia. Ihania kuvia olet ottanut <3. Mukavaa alkavaa viikkoa <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti <3. Haaveita pitää aina olla eikä asunto lämpimässä ole ollenkaan mahdoton sellainen. Joskus se voi tulla ihan yllättäin, niin kuin meillä. Tai vaimon pienestä "voi olispa ihanaa" -tyylisestä huokailusta :). Kivaa viikkoa <3

   Poista
 7. Oikein ihanalta näyttää teidän Casa Mimi. Meillä on tosiaan vuoden ollut asunto eteläisessä Espanjassa mutta koko viime talven se oli remontissa eli nauttimaan siitä päästiin vasta keväällä. Kiva mennä sinne taas pian, ja helppoa koska jätin sinne paljon vaatteita odottamaan, toki jotain lähtee Suomesta mukaankin. Valo ja lämpö on se mikä meitä vetää pois Suomesta ja ollaan asuttu myös Singaporessa ( hiukka lämpimämpää siellä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti <3. Ihanaa, laita sitten paljon kuvia sieltä. Reissut tosiaan on helppoja, kun ei tarvitse ottaa paljon mukaan. Mutta kyllä minullakin alkuaikoina meni Suomesta sinne tosi paljon ihan sisustusjuttujakin. Torreviejassa ei ole paljon sisustusliikkeitä, Zara Home on oikeastaan ainuita, mistä tällä hetkellä hankin jotain :)

   Poista
 8. Ihanan näköistä.
  Meillä isäntä tutkailee parhaillaan Ranskasta taloja - ei niinkään loma-asunnoksi vaan sitten eläkepäivien riemuksi... Katsotaan, miten käy. Viimeksi hän oli lähdössä jonnekin ihan muualle ja eläkevuosiinkin on vielä jonkin verran aikaa (ja nykykehityksellä aina vaan enemmän)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti <3. Aivan ihanaa, kun teilläkin on kuitenkin unelmia ja suunnitelmia. Ne on tärkeitä :)

   Poista
 9. Minä en osaisi ajatella palaavani samaan paikkaan useasti ja stressaisin sitä huoltoa yms. ihan liikaa. Tästä syystä en ikinä haluaisi edes Suomesta kesämökkiä!

  Ihania aurinkokuvia, joku reissu olisi kyllä ihana varata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se huoletonta, kun ei ole omaa. Me ollaan varmaan vaan niin "pesänrakentajia", että pitää olla mökki ja loma-asunnot. Tietty matkustelu onkin sitten taas eri asia. Nyt on niin pimeää, että aurinkoterapia olisi kyllä tarpeen :)

   Poista