Pizzaa leivinuunissa


Päätin  ottaa heti talven alussa (tuli lunta, on siis talvi) käyttöön leivinuunin. Olen aiemmin käyttänyt leivinuunia lähinnä patojen hauduttamiseen. Mutta tällä kertaa ajattelin yllättää perheeni tekemällä siellä pizzaa pizzakivellä.
Aloittelin jo edellisenä päivänä polttamalla tulta yhden pesällisen, eli esilämmitin leivinuunin. Näin kuulemma on hyvä tehdä.
Tänään laitoin sitten tulet leivinuuniin. Leivinuuni veti hienosti, mikä on sinänsä jo saavutus. Mutta oikean lämpötilan saavuttaminen onkin se hankalin juttu. Heti kun pienentää ilman tuloa, alkaa tuli hiipua.  Ja kuinka aikaisin se lämmittäminen pitää aloittaa?

Minusta tuntuu, että olen koko päivän ollut kettiössä, vahtimassa tulta. Mutta onneksi meillä on keittiössä Stadikan kunnia-aition tuoli, missä istua.

Entä se pizza sitten. Yritin opiskella hieman pizzan tekoa Pizze, kaikki pizzasta -kirjasta. "Hyvän pizzan sielu on hyvä takina". Olisi ehkä pitänyt opiskella lisää. Teen kyllä ruokaa ja onnistun siinä ihan hyvin. Mutta jos kyseessä on mitä tahansa taikinaan liittyvää, niin aivan varmasti menee pieleen. Tein taikinan ohjeiden mukaan. Kun tyttöni näki taikinan, kommentti oli "äiti, ootsä ihan tyhmä. Tää on liian löysää". Perään tuli oppitunti taikinan oikeasta koostumuksesta. Kiva.
Ennen ja jälkeen uunin.

Pizza oli pakko laittaa vielä lopuksi  kuumaan uuniin hetkeksi, koska leivinuunissa ei ollut  tarpeeksi korkeaa lämpötilaa.

Mutta pizza oli todella maukasta, joten onnistuin kai jossain suhteessa kuitenkin. Annoin lapselle luvan tehdä toisen pizzan ja tuossa se nyt onnellisena pyörittelee ilmassa täydellisen koostumuksen pizzapohjaa. Hah.

Täytynee siis vielä harjoitella leivinuuni lämmitystä korkeampaan lämpötilaan. Ehkä eläkkeellä. Tai käyttää sitä vain haudutukseen.

Onko muilla samanlaisia kokemuksia leivinuunista? Tai antaa hyviä vinkkejä? Kaikki otetaan ilolla vastaan.   

10 kommenttia

 1. Tulipa herkullisen näköinen pizza.
  Maukasta viikonloppua Sari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kieltämättä herkullista, hyvä minä :). Ihanaa viikonloppua <3

   Poista
 2. Wau, että on oma leivinuuni ja ihan varmasti tuolla saa parhaimman rapeuden pizzalle. Kivaa viikonloppua Sari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leivinuuni on aika ihana, mutta kyllä tässä vielä emännän taitoja pitää näköjään opetella hiukan lisää :) Samoin <3

   Poista
 3. Pizzaa leivinuunissa, se on varmasti törkeän hyvää.
  Itse olen joskus koittanut mökillä sytyttää kamiinaan tulen mutta kah eipäs se vaan syty vaikka teen kaikki temput mitä olen joskus lapsena mummolta mielestäni oppinut. Onnistun polttamaan ainoastaan kasapäin syttöjä ja varmaan kuukauden sanomalehdet :D
  Mutta hei! IHana blogi sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, ihana kun tulit mukaan <3. Mummot on ihania, ja joskus tuntuu ettei heidän viisaus ole minuun tarttunut :)

   Poista
 4. Ihana muutes tuo sun heppakuva. Me löydettiin 9vee tyttäreni kanssa ratsastuksen ihanuus ja se vei molemmat mennessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoksupoksu, vavha rouva <3. Ne vie mukanaan. Tarkoitus tehdä kohtapuoliin juttua, miten tuo hevonen päätyi minulle :)

   Poista