Saunoja ja hyvää oloa

 

Saunomisen ja talviuinnin suosio on noussut korona-aikana huimasti. Eikä ihme, meillä on näihin täydelliset olosuhteet ja mahdollisuudet. Nämä myös tuovat runsaasti hyvää oloa. Saunomista olen rakastanut koko ikäni. Olen viettänyt lapsuuden kesät aina mökillä ja siellä saunominen oli tietysti jokailtaista. 

 Kotona meiltä löytyy perussaunan lisäksi myös infrapunasauna, jota tosin käytän harmillisen vähän. Tämän suhteen pitäisi hieman ryhdistäytyä. Näiden lisäksi löytyy myöskin se mökkisauna, josta oli kuvia ja tunnelmia aiemmassa postauksessa täällä

Infrapunasaunaa käytän yleensä vain urheilun jälkeen. Yksi infrapunasaunan hyvistä vaikutuksista onkin palautuminen paremmin urheilusuorituksen jälkeen. Infrapunasaunassa on kiva käydä aamun urheilun jälkeen, koska sieltä tullessa olo on aina virkeä. 

Meidän perheeseen sopii täydellisessti hetivalmis kiuas, koska kaikilla on omat ajat urheiluun ja saunassa voi käydä, silloin kun omaan aikatauluun sopii parhaiten. 

Nyt saunomiseen on tullut hieman lisämaustetta, kun sain itselleni uunituoreen Hyvää Oloa Saunomalla - Saunafulness kirjan. Kirjan on kirjoittanut viehättävä Carita Harju, joka on työskennellyt kansainvälisenä saunakokemuksen asiantuntijana yli kymmenen vuoden ajan. Hän on myös Sauna from Finland ry:n perustaja ja toiminnanjohtaja. Saunakokemusta löytyy siis huimasti.  Kirjasta löytyy saunassa tehtäviä helppoja harjoituksia rentoutumiseen, kauneudenhoitoa, tietoa saunan terveysvaikutuksista ja paljon muuta. Gua shaakin voi tehdä saunassa ja mikä materiaali sopisikaan parhaiten suomalaiseen saunaan kun vuolukivi. Upean vuolukivisen gua shan on valmistanut Hukka Design.
Oman kodin sauna on tumma. Itselleni saunassa rauhoittumiseen ja meditoimiseen sopii hieman hämärä ja rauhallinen tunnelma. Tuoksut tietysti kuuluvat myös saunaan. Hyvää oloa saunomalla  kirjasta muuten löytyy myös esimerkiksi ohje mäntyvihdan tekoon. Miten en ole koskaan ajatellutkaan, että vihta (tai vasta) voisi olla jostain muustakin puusta kun koivusta. Ja onneksi tonttimme on täynnä mäntyjä, joten tätä aion ehdottomasti kokeilla.

Nyt olen jatkanut uintikauttani siinä toivossa, että se jatkuisi myös avantouintina. Tähän mennessä kävelylenkin jälkeen pulahdus mereen onkin antanut ihanan tunteen eikä veteen meno enää hirvitä. 


jysk


kylpytakki talviuintiin

Kylpytakin löysin Jyskistä. Tämä tuulenpitävä ja ihanan lämmin kylpytakki on suunniteltu juuri talviuintiin ja siinä on yksityiskohtina esimerkiksi pieni tasku myös sisäpuolella ja hihansuissa urheiluvaatteista tuttu peukaloaukko. Tällä on ilo käydä kylminä ja tuulisinakin päivinä pulahtamassa veteen.

Lopuksi viellä ihan erilainen saunakokemus kesältä. Sain mahdollisuuden testata Arctinarin telttasaunaa. Tämä kokemus  jäi mieleen yhdeksi kesän hauskimmista. Kahden naisen voimin kuljetimme ja kasasimme saunan rannalle, kiuaskivineen kaikkineen. Saunassa todellakin on puukiuas ja löylyt siinä oli ihan suhteellisen hyvät ja lempeät. Itse tosin olen tottunut saunomaan aika korkeassa lämpötilassa varsinkin, jos saunomiseen yhdistyy uiminen. Luultavasti parhaat löylyt menivät tytölleni, joka käväisi rannalla katsomassa tätä ihmettä ja testaamassa ensimmäiset löylyt. 

Omaan käyttöön tällä  telttasaunalla ei ole tarvetta, mutta voisin kuvitella tämän olevan ihanan vaikka matkailuautossa pidettäväksi. 


telttasauna

Löytyykö muita talviuintiin hurahtaneita? Ja miltä kuullostaa saunafulness? Kirja voisi muuten olla kiva lahja saunomista rakastavalle. 

Ihania marraskuun päiviä, nautitaan niistä vaikka lämpimässä saunassa meditoiden.


Hyvää Oloa Saunomalla - Saunafulness kirja saatu arvostelukappale


2 kommenttia

 1. Minä aina haaveilen tummasta saunasta. Ei annettu lupaa petsata meidän nykyistä saunaa tummaksi, kun kysyin asiasta. Aika hauska tuo telttasauna, tuollainenhan kruunaisi telttaretken.
  Ihanaa viikonloppua sinulle Sari <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh, tumma sauna on minusta kyllä ihan mahtava ja tunnelmallinen. Onhan siinä oma hommansa, muistan kun tehtiin tuota :) Telttasauna oli kyllä yksi viime kesän hauskimmista muistoista, kokoamiseen ja muine juttuineen :)
   Ihanaa viikonloppua Outi <3

   Poista